Život organizatora vjenčanja u sezoni

Život organizatora vjenčanja u sezoni2

Posao organizatora vjenčanja može izgledati glamurozno i zabavno. Često se podrazumijeva da je to život lijepih haljina, puno pjenušavih vina i sretnih ljudi. Ali to je samo jedna strana života organizatora vjenčanja. Organizatoru vjenčanja niti jedan dan nije isti i nikada nema dosadnog trenutka. Svaki dan je drugačiji od onog prethodnog, a svaki tjedan donosi neke nove aktivnosti. U različitim godišnjim dobima odrađuju se i različiti zadaci što uvelike utječe na dnevni raspored. Na području Republike Hrvatske sredozemna klima sa suhim i vrućim ljetnim danima čini taj dio godine najinteresantnijim i najzastupljenijim za realizaciju vjenčanja. Stoga, vikendi ljeti organizatoru podrazumijevaju radne dane radi čega je neophodna velika ljubav prema svom poslu, ali i podrška obitelji.

Da bi organizatori vjenčanja bili uspješni, moraju biti visoko organizirani i orijentirani na detalje. Osim navedenog, organizatori vjenčanja trebaju imati visoku razinu energije i sposobnost da rade mnogo u kontinuitetu i stoje na nogama duže vrijeme jer sezona iziskuje takve radne navike. Na raspolaganju su vikendima i u večernjim satima. Osobe koje se bave organizacijom vjenčanja trebaju biti suosjećajne i imati sposobnost nositi se s visokim razinama stresa i, iznad svega, biti sposobni uvijek biti korak ispred jer nepredviđenih situacija u takvom izuzetno aktivnom periodu može biti mnogo.

Život organizatora vjenčanja u sezoni

U svom opisu posla organizatori vjenčanja oživljavaju viziju para, planirajući, organizirajući i upravljajući svim aspektima ceremonije, prijema, svečane večere, a ponekad i medenog mjeseca. Organizator vjenčanja osigurava da cjelokupna priprema, kao i realizacija velikog dana, protekne bez negativnih emocija stresa te da u konačnici mladenci budu zadovoljni rezultatima.

Od izuzetne važnosti je i uspješna suradnja organizatora sa svim dobavljačima i koordinatorima kako bi se izradio adekvatan projekt koji su prethodno osmislili i dogovorili sa svojim klijentima. Zadaci koje organizator vjenčanja obavlja ovise o klijentima s kojima rade i njihovim željama, ali osnovne dužnosti podrazumijevaju planiranje, komunikaciju s dobavljačima, osiguravanje adekvatnih ugovora, izradu proračuna i vremenskih rokova te naposljetku omogućavanje da dan vjenčanja ne ispunjava sama očekivanja već da ih premašuje.

Život organizatora vjenčanja u sezoni

Nakon što se sastane s parom i shvati njihovu viziju njihovog velikog dana, posao organizatora vjenčanja je napraviti plan kako sve to ostvariti. Razmotriti proračune, rasporede i popis svih potrebnih zadataka. Od organizatora se očekuje da ponudi preporuke i povratne informacije, uzimajući u obzir i listu želja para. Kada se potpiše ugovor s klijentima, organizatori su uglavnom uvijek dostupni za njih. Planiranje vjenčanja započinje otprilike godinu dana prije velikog dana što znači da je potrebno dugoročno isplanirati i razviti radni odnos sa svojim klijentima koji se mogu, s vremenom udaljiti, ali postati i neprestano interaktivni. Važno je uspostaviti ravnotežu između profesionalnosti i prijateljskih naklonjenosti. U ovoj fazi planiranja telefonski pozivi ili sastanci moraju biti jasno dogovoreni i odrađeni bez odgode kako bi se na vrijeme ustvrdile mogućnosti i opcije s dobavljačima. Potrebno je ostati čvrst, ali ljubazan te oprezno pregovarati kako bi dobili ono što klijenti žele.

U ovoj karijeri organizatora vjenčanja odvija se puno sastanaka, beskrajnih pregledavanja detalja i koordinacije svih segmenata koji se moraju spojiti u jedan koherentan i organiziran plan koji se zatim usavršava i ažurira. Također, zadatak organizatora je redovito informiranje klijenata o svakom provedenom razgovoru i postignutom dogovoru. Od mjesta održavanja svečane večere do cvjetnog dizajna, posao organizatora je kontrolirati ugovore i slati uplate. Klijenti i unajmljuju organizatore kako bi se pobrinuli za sve detalje i provjerili odvija li se sve prema planu i u kontroliranim vremenskim ograničenjima. Na sam dan vjenčanja organizatori i koordinatori vode logistiku cijelog dana vjenčanja kako bi se sigurno i kvalitetno odradilo sve što se mjesecima unaprijed planiralo.

Život organizatora vjenčanja u sezoni

Tijekom sezone vjenčanja bitno je ne izgubiti fokus jer radni vikendi i tjedni mogu biti uistinu iscrpljujući i teški. Organizatori vjenčanja u sezoni imaju velik udio posla u kratkom vremenskom razdoblju, stoga bitno je što više obveza odraditi unaprijed kako bi se smanjila količina stresa i maksimalno olakšao posao. Bez obzira koliko je aktivnosti u tijeku s aktualnim vjenčanjima, i sada je potrebno ažurno odgovarati na elektroničke poruke i nove upite te ostati u toku s budućim vjenčanjima kako se niti jedan klijent ne bi osjećao zanemareno. Istovremeno, važno je ostati visoko pozicioniran i u marketingu i u društvenim mrežama te voditi redovito uredske administracije.

Ipak, u sezoni vjenčanja napokon dolaze do izražaja sve one nevjerojatne sposobnosti i profesionalnosti organizatora vjenčanja jer to je uistinu očaravajuća vještina koja ih čini posebnim i neizostavnim u vjenčanom danu. Otklanjaju sve brige, zadržavaju hladnu glavu kada svi oko njih gube svoje, skreću probleme daleko od klijenata tako da oni mogu uživati u svom velikom danu.

Napravite prvi korak i upišite našu tromjesečnu akademiju Postani organizator vjenčanja, pridružite se generaciji organizatora vjenčanja  i pokrenite vlastiti posao kojeg ćete obožavati!

Povezano…

Primajte korisne savjete u svoj inbox