Kako isplanirati i napraviti stilizirani shooting

Kako isplanirati shooting

Stilizirano snimanje je suradnički napor više kreatora koji svoje talente i resurse ujedinjuju kako bi stvorili zadivljujući vizualni koncept za fotografiranje.
Opcije onoga što možete stvoriti i zašto ih stvarate su beskrajne. Stilizirana snimanja su u osnovi priče ispričane fotografijama. Ne razlikuju se mnogo od modnog editorijala, ali bitna razlika je što industrija vjenčanja uključuje puno više od mode. Unutar industrije vjenčanja stilizirana snimanja imaju za cilj, uz priču, prikazati i vještine i usluge organizatora koji se prezentiraju. Radi mnogo segmenata koji su uključeni u stilizirana snimanja, mnogo su složeniji negoli se to čini.

U nastavku vam donosimo neke od bitnih faktora prilikom organizacije stiliziranog shootinga:

1. Stilski redatelj
Bilo kakva ideja prvotno se rađa u mislima pojedinca i tek nakon mnogo promišljanja i raznih varijacija, izlazi na papir pa potom i u realizaciju. Začetnik ideje odnosno projekta ne mora nužno biti i redatelj istoga, no izuzetno je važno postaviti na mjesto stilskog redatelja osobu koja razmišlja slično i sposobna je voditi i stvoriti kvalitetne produkte te odgovorno surađivati unutar tima.

2. Konceptualizacija vizije stilskog snimanja
Prvi korak svakog snimanja treba uključivati osmišljavanje cijelog koncepta ideje. Za početak najvažnije je odrediti temu stiliziranog snimanja. Teme mogu biti razne (rustikalno, klasično, moderno, boho, vintage, romantično, eklektično,..), a određuju se prema afinitetima kakvi se klijenti žele privući. Nakon definiranja vizualnog smjera stila dobro je napraviti tzv. “Mood board”, odnosno svojevrsni kolaž slika, predmeta ili tekstova složen u kompoziciju kako bi prikazao odabrani stil i sudionicima pružio inspiraciju, a ako vam ponestaje ideja, tu je Pinterest. Petnaest do dvadeset fotografija je dovoljno za koncept, a one bi trebale uključivati shemu boja, primjere odjeće, lokacije i slično.

3. Lokacija
Važno je izdvojiti vrijeme i razmisliti o poveznici teme i moguće lokacije snimanja. Nije na odmet posjetiti željenu lokaciju kako bi se osigurali da ona u potpunosti odgovara temi. Od velike je važnosti provjeriti je li zemljište javna površina ili privatna te dobiti dozvole za izvršavanje snimanja. Ne zaboravite osmisliti ‘Plan B’ u slučaju lošeg vremena ako se radi o lokaciji na otvorenom. Bitno je i prilagoditi vrijeme snimanja odabranoj lokaciji.

4. Budžet
Važno je izraditi troškovnik za stilizirano snimanje kako bi imali uvid u financijske izdatke i kako bi unaprijed odredili koliko novaca se može uložiti u svaki pojedinačni segment.

Photoshooting

5. Pridruživanje suradnika
Jedan od najvažnijih koraka stiliziranog snimanja je odabrati adekvatan tim za sudjelovanje u projektu. Ključno je izdvojiti dovoljno vremena za pregled svih web stranica i portfolija prije nego što se pozovu suradnici za uključivanje u projekt. Isto tako, valja imati na umu pronaći suradnike koji rade sa sličnim ljudima i/ili imaju slične estetske varijable kao i vi.

6. Ugovori o stiliziranom snimanju za sve sudionike
Ugovori o stiliziranom snimanju trebaju sadržavati popis obveza i prava svih sudionika uključenih u projekt, od inicijatora projekta do dobavljača, upravo zato kako biste se zaštitili od mogućih neplaniranih i neodgovornih aktivnosti pojedinaca.

7. Modeli
Modeli su najvažniji dio snimanja jer ako nije prisutan adekvatan model sve ostalo se raspada. Može se snimati na najljepšem mjestu uz prekrasan styling, nevjerojatnu kosu i šminku, ali ako modeli nisu odgovarajućeg izgleda, cijelo snimanje neće biti dobro. Plaćanje modela agencijama, ukoliko to proračun dopušta, najjednostavnijaje i najbolja opcija, ali ako ne, potrebno je utrošiti vrijeme na potragu modela koji imaju iskustva.

8. Timeline
Nakon razvrstavanja detalja, sastavlja se timeline aktivnosti odnosno dokument s detaljanim vremenskim planom aktivnosti za sve sudionike. Ako se snimanje odvija na brojnim lokacijama, važno je uključiti i vrijeme preseljenja na svako mjesto. Ne smije se zaboraviti uključiti i vrijeme za putovanje od lokacije do lokacije. Preporučljivo je uključiti i imena svih članova tima kako bi se znalo tko će sve biti na snimanju. Važno je i ostaviti dovoljno vremenskog prostora za nepredviđene situacije i moguća kašnjenja.

Shooting

9. Objavljivanje sadržaja u medijima
Istražiti gdje će se objaviti fotografije sa snimanja je od velike važnosti. Različiti portali zahtijevaju i različite fotografije što ovisi o načinu snimanja jer neki iziskuju filmske fotografije dok neki žele fotografije s mnogo detalja i slično.

10. Upute za fotografiranje
Na dan stiliziranog snimanja vrlo se lako zaokupiti ili zaboraviti na određene snimke radi žurbe i uzbuđenja. Obzirom kako je koncept sačinjen i zna se na koji portal će se snimke slati, dobro je kreirati popis s uputama za određene fotografije prije snimanja. To ne mora biti u potpunosti precizno i detaljno, ali olakšavajuća okolnost je znati kakve fotografije trebaju biti snimane u određeno doba dana. S tim popisom smanjuje se i mogućnost zaboravljanja odrađivanja željenih kadrova i poza.

11. Fotografiraj
Bez obzira je li inicijator projekta fotograf ili planer, dobar je osjećaj oživiti svoj naporan rad zato uzmi mobitel u ruke i fotkaj!

12. Uređenje i izrada
Nakon snimanja potrebno je urediti fotografije tako da izgledaju kohezivno, imajući na umu odabrane portale, blogove i medije. Prilikom odabira fotografija, birajte različite kadrove i fotografije koje ne izgledaju previše slično.

Photo shooting

13. Slanje materijala medijima
Svi blogovi i časopisi imaju smjernice o tome koju veličinu i vrstu datoteke traže, koliko fotografija poslati, kako ih poslati i koliko će vremena trebati za povratnu informaciju. Potrebno ih je pomno iščitati i obavezno se pridržavati njihovih pravila.

14. Ekskluzivnost
Izuzetno je primamljivo tokom i nakon snimanja objaviti fotografije na Instagramu ili Facebooku, ali mnoge će mediji zahtijevati ekskluzivnost kako bi objavili vaš rad, što znači da se on ne može vidjeti nigdje prije.

15. Dijelite!
Jednom kada slike postanu javne, dobro je dijeliti ih svakodnevno! Od velike važnosti je označiti sve članove tima na svim postovima na Facebooku ili Instagramu i poslati im fotografije kako bi ih i oni mogli podijeliti.

Nakon snimanja inicijator projekta provjerava jesu li svi posuđeni predmeti za potrebe snimanja vraćeni te obavezno šalje čestitke i zahvale svim uključenim dobavljačima za uspješno odrađeno stilizirano snimanje.
Dalje slijedi osobna satisfakcija, radost i veliki osmijeh na licima svih sudionika kao i privlačenje novih potencijalnih klijenata.

Upišite se na akademiju “Postani organizator vjenčanja” i uz našu pomoć odradite svoj prvi stilizirani shooting za jedno od tri tematski potpuno različita vjenčanja!
Saznajte više OVDJE.

Povezano…

Primajte korisne savjete u svoj inbox