Kako i zašto otvoriti paušalni obrt?

Kako i zašto otvoriti paušalni obrt?

Ako se pitate je li otvaranje obrta komplicirana birokratska zavrzlama i neisplativ i rizičan oblik poslovanja, onda pročitajte naš intervju koji slijedi i na kraju ocijenite sami. Pripremili smo vam odgovore na nekoliko ključnih pitanja kada je riječ o otvaranju obrta i to onog paušalnog.

 

Zašto otvoriti paušalni obrt ?

Sav novac koji uprihodite, izuzev doprinosa državi i poreza kojeg morate platiti, ostaje Vama. Neka Vas izraz porez ne plaši, jer ukoliko u godini kao samozaposlena osoba ne uprihodite više od 300.000 kn onda spadate u paušalno oporezivane obrtnike. Maksimalni porez koji se plaća na godišnjoj razini iznosi 6.372,00, što je na mjesečnoj razini 531,00 kn. Taj je paušalni porez trenutno najpovoljniji oblik oporezivanja u RH. Još jedna prednost je da do tog iznosa niste dužni naplaćivati PDV za svoje usluge, što Vas čini i povoljnijima za svoje klijente. Uz porez, plaćaju se svakako i doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranja (trenutno iznosi 1233,41 kune.

Novac koji uprihodite možete „slobodno“ trošiti, a da ne pravdate troškove kao što je to obavezno ako imate tvrtku (d.o.o., j.d.o.o.). U paušalnom obrtu sami ste dužni voditi knjigu prometa, koja je vrlo jednostavna, pa Vam stoga pomoć nije ni potrebna, dok je u tvrtkama to kompleksniji posao koji svakako more preuzeti knjigovodstveni servis. Tu za tvrtku nastaju dodatni troškovi, koje obrtnik nema.

Kako izabrati ime i djelatnost ?

Ima odabirete sami i nema nikakvih strogih provjera imena kao u d.o.o. Uglavnom se sastoji od naziva obrta koje ste odabrali te vašeg imena tj. imena vlasnika nakon čega slijedi adresa sjedišta na kojem je prijavljen obrt. Djelatnosti također birate Vi samo, a za to će Vam pomoći popis djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti iz 2007. (skraćeno NKD 2007.)

Međutim, pripazite na to da su neke djelatnosti s popisa vezane djelatnosti za što će Vam biti potreban dokaz o kvalifikaciji (primjerice djelatnosti fotografa).

Što sve treba obaviti prilikom otvaranja obrta ? 

Predlažemo da se za otvaranje obrta poslužite sustavom E-građani, no prije svega posjetite najbližu poslovnicu FINA-e i zatražite podatke za prijavu u sustav E-građani.
Putem sučelja e-obrt možete obaviti prvi korak „iz fotelje“, a to je prijava u obrtni registar.
Na taj način štedite vrijeme odlaska do nadležnog ureda koji se inače nalazi na adresi Zapoljska 1, Zagreb, (općina Pešćenica), ukoliko ste iz Zagreba. OR-obrazac koji Vam je potreban za rješavanje prvog koraka nabavljate u Narodnim novinama, a ako se odlučite obaviti prvi korak upisa u obrtni registar preko e-građana onda taj isti obrazac ispunjavate online. Osim toga, potrebno je izvršiti uplatu od 270,00 kn za registriranje obrta i troškove izdavanja obrtnice.
Za otprilike tjedan dana navedene dokumente (rješenje o početku poslovanja obrta i obrtnicu) možete očekivati u svom osobnom korisničkom pretincu u sustavu E-građani, a kroz nekoliko dana isti će doći i poštom.

Drugi korak je prijava na poreznu upravu putem RPO-obrasca. Prijavu također možete napraviti online preko sustava e-porezna ili posjetiti nadležnu poreznu upravu prema mjestu prebivališta.
U slučaju kada to radite online, kopiju rješenja dobit ćete mailom, a zatim i poštom.

Zatim je potrebno izraditi pečat na kojem piše naziv obrta, ime vlasnika, adresa sjedišta i OIB (preporuka, kako ga ne biste dopisivali ukoliko će vas netko to tražiti). Izrada vas ne bi trebala stajati više od 200 kn.

Korak broj četiri je odlazak na mirovinsko i zdravstveno .
Obrasce kupite u Narodnim novinama, nemojte printati verziju s interneta jer Vam ju neće prihvatiti. Uz potrebne obrasce za ZMO MP-11 i MP-1, HZZO Tiskanica 1 (ako samo sebe prijavljujete, Tiskanica 2 ako nekoga zapošljavate) svakako sa sobom imajte rješenje o početku poslovanja obrta. Prijavom na mirovinsko, automatski Vas se prijavljuje na zdravstveno stoga nije potrebno nigdje fizički ići.

Banka je posljednje mjesto koje morate posjetiti prije početka poslovanja.
Potrebni dokumenti su osobna iskaznica, rješenje o početku poslovanja obrta, obrtnica i ako imate pečat, a najbolje bi je da ga imate.

 

I voila – Vaš je obrt spreman za poslovanje.

Otvaranje paušalnog obrta zapravo je jednostavan postupak koji ne zahtjeva velike troškove niti puno vremena, osobito kada ga otvarate online. Nadamo se da smo Vam barem malo olakšali i približili Vas ostvarenju sna i pokretanju vlastitog posla.

Povezano…

Primajte korisne savjete u svoj inbox